recruitment
Zakelijk

Zo vind je de meest geschikte kandidaat voor jouw vacature

In de huidige arbeidsmarkt is de kans groot dat je een overweldigende hoeveelheid reacties krijgt wanneer je als werkgever een nieuwe vacature uitzet. Aan jou de schone taak om tussen al die kandidaten precies degene te vinden die het best voldoet aan het door jou opgestelde profiel. Wie beschikt er over de vereiste ervaring en past ook nog eens binnen het team?

Wanneer je al lange tijd een bedrijf runt of je in een leidinggevende positie bevindt, heb je ongetwijfeld al talloze sollicitatiegesprekken gevoerd. Je weet ondertussen heus wel kandidaten te doorgronden en te bepalen wat ze voor jouw bedrijf kunnen betekenen. Toch? Of is het nog niet zo makkelijk en wil je de kans op een misser verkleinen? Maak in dat laatste geval dan vooral gebruik van de volgende tips!

Maak kwaliteiten meetbaar

In een vacaturetekst zul je normaliter vermelden wat voor persoonlijkheidseigenschappen voor de betreffende baan gevraagd worden. Iedere sollicitant zal deze hebben doorgenomen en zal benadrukken dat hij of zij hierover beslist beschikt. Allemaal voldoen ze perfect aan het profiel. Maar hoe zit dat in de praktijk precies? Is die ene kandidaat inderdaad zo initiatiefrijk? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Wat valt er te zeggen over de intelligentie van een kandidaat?

Deze en meerdere vragen kunnen objectief beantwoord worden door middel van een assessment. Een bureau als Talentem kan dit voor je opstellen. Een assessment meet op betrouwbare en valide wijze aan de hand van uiteenlopende vragen de kans op werksucces van een bepaalde kandidaat. Hierbij gaat het met name om de persoonlijkheid, intelligentie en het gedrag van de kandidaat.

Spreek je doelgroep in hun eigen taal aan

Het zoeken van de geschikte kandidaat begint al bij het opstellen van een vacaturetekst. Zeker in een situatie waarin de vraag naar personeel groter is dan het aanbod en werkzoekenden dus genoeg te kiezen hebben, is het belangrijk dat vacatureteksten helder én aantrekkelijk zijn. Een standaardtekst, waarbij je na het lezen nog steeds vol vragen over de inhoud van de functie zit, is voor velen een reden om verder te zoeken.

Wees vlot in je reactie

Tot slot: laat kandidaten niet onnodig lang wachten. Als je bij het lezen van een sollicitatiebrief meteen enthousiast wordt, bel of mail je deze persoon dezelfde dag nog en wacht je niet nog twee weken tot de door jou gestelde sollicitatiedeadline is verstreken. Vergeet niet dat werkzoekenden soms óók keuze hebben. Je wilt dus die mogelijke andere werkgever voor zijn.