arbeidsongeschikt
Geen categorie,  Zakelijk

Wanneer ben je arbeidsongeschikt?

Bij langdurig verzuim, kan het zijn dat je arbeidsongeschikt bent voor het werk dat je verricht. Echter is er veel onduidelijkheid over de vraag wanneer je nou precies arbeidsongeschikt bent. Is dit als je je eigen werk niet kan verrichten? Is dit als je niks meer bij kan dragen in het bedrijf? Moet het alleen fysiek zijn? Op deze vragen geven wij jou vandaag antwoord.

Zwart op wit

Zwart op wit ben je arbeidsongeschikt als er door een medisch specialist wordt vastgesteld dat je 25% van het werk niet meer kunt verrichten. Dit kan bijvoorbeeld komen door een ongeval of lichamelijke klachten. Echter kan het ook komen door psychische klachten. Je kunt hieraan werken door een specialist in te zetten zoals Psyon.

Een uitkering

Wanneer vastgesteld wordt dat je arbeidsongeschikt bent kun je in aanmerking komen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Voordat je hier recht op hebt wordt er gekeken naar de beroepsarbeidsongeschiktheid en passende arbeid. Bij beroepsarbeidsongeschiktheid wordt er gelet op werkzaamheden die je nog wel en niet zou kunnen verrichten binnen je eigen beroep. Bij passende arbeid wordt er gekeken naar werkzaamheden die je kunt doen die aansluiten op het verrichte beroep. Bij het tweede zal je dus minder snel beoordeeld worden als arbeidsongeschikt, omdat hier vaak nog wel werkzaamheden zijn die je kunt verrichten. 

Je kunt een uitkering aanvragen wanneer je arbeidsongeschikt bent in de volgende situaties:

  • WGA-uitkering: minstens 35% en maximaal 80% arbeidsongeschikt;
  • WGA uitkering: minstens 80% arbeidsongeschikt, maar kans op herstel;
  • IVA-uitkering: minstens 80% en weinig kans op herstel.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *