Zakelijk

Energielabel aanvragen: waar vind ik de goedkoopste?

Veel bedrijfseigenaren weten het al, maar sinds 2015 is het verplicht om over een energielabel te beschikken wanneer het bedrijfspand verhuurd of verkocht wordt. Wanneer de energielabel niet aanwezig is, kan het bedrijf een flinke boete verwachten. Een energielabel geeft namelijk een indicatie van de zuinigheid van de locatie, wat voor kopers erg belangrijk is. Zo’n energielabel kan worden aangevraagd bij een erkend energieadviseur. Om de juiste adviseur te vinden kan je verschillende energielabel offertes vergelijken.

Waarom is het zo belangrijk?

Een energielabel geeft inzicht in de energieprestaties van een locatie. Energielabel A wil zeggen dat het pand enorm zuinig is energielabel G wil zeggen dat het enorm onzuinig is. Doordat we steeds meer bezig zijn met het milieu is het ook belangrijk dat bedrijven hieraan meewerken. Hierdoor is het vanaf 2023 verplicht voor bedrijven om minstens energielabel C te hebben. Dit om het nationale energieverbruik te verbeteren. Wanneer het energielabel het energielabel hier niet aan voldoet moeten bedrijven maatregelen nemen om de score te verbeteren.

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Het aanvragen van een energielabel is simpel. Wanneer je energielabel offertes hebt vergeleken kan je gewoon naar de adviseur toestappen. Samen kan je een inspectie regelen en tijdens deze inspectie wordt jouw pand onderzocht en wordt er uiteindelijk een energielabel met adviesrapport geleverd. De kosten hiervan staan niet vast en kunnen verschillen per bedrijf en per pand. De meeste adviseurs baseren hun prijs op de grootte van het pand dat onderzocht moet worden. Om te weten waar je het voordeligst jouw energielabel kan aanvragen kun je de offertes vergelijken op energielabel-offertes.nl.