zakelijk
Geen categorie

Een bedrijfsovername. Welke vormen zijn er?

Wanneer je de eigenaar bent van een bedrijf en je het plan hebt om je bedrijf (op den duur) te verkopen, over te laten nemen voor je zakenpartner, kinderen of familielid of gaat fuseren met een ander bedrijf, dan krijg je te maken met bedrijfsovername. Er komt veel bij kijken en is daarnaast ook een grote stap. Er zijn verschillende soorten bedrijfsovernames en iedere bedrijfsovername is weer anders en daardoor is het ook belangrijk dat je een specialist inschakelt hiervoor als je er zelf nog nooit mee te maken hebt gehad. Zelfs al heb je er al eens iets te maken mee gehad, dan kan het nog steeds handig zijn om een specialist in de arm te nemen die je advies geeft en antwoord geeft op al je vragen. Op zoek naar een specialist? Schakel BvdV in.

Bedrijfsopvolging

Een veelvoorkomende vorm van bedrijfsovername is het overdragen van je complete onderneming (met bedrijfsnaam, producten, klanten, aandelen, etc.) aan je kinderen of aan een ander familielid. Het is vaak het geval dat mensen hun bedrijf over laten nemen door de kinderen als de huidige eigenaar met pensioen gaat. Vaak kun je dat bij familiebedrijven zien. Om het bedrijf in de familie te houden en het bedrijf voort te willen laten gaan, ontstaat er een bedrijfsopvolging. Het is natuurlijk zo dat je familie bent van elkaar en weet wat je kunt verwachten. Toch is het belangrijk om alles formeel op papier te zetten om latere onduidelijkheden te voorkomen. Het is op dat moment geen persoonlijke, maar een zakelijke kwestie. Het is daarom ook goed om dit door een specialist te laten gaan, zodat je weet dat alles goed en zonder informele afspraken gaat.

Fusie

Een fusie is ook een bedrijfsovername. Dit is dan niet door een ander persoon die de eigenaar wordt van het bedrijf, maar dit is vaak een bedrijf die een ander bedrijf benadert met het verzoek om als één bedrijf verder te gaan. Dit noemen we fuseren. Op die manier kunnen de bedrijven elkaar aanvullen en groeien.

Bedrijfsovername

Een bedrijfsovername is (de naam zegt het al) het overnemen of over laten nemen van een bedrijf. Vaak neemt een bedrijf of persoon de klanten, de productie/dienstverlening en medewerkers over van het bedrijf dat wordt overgenomen. Op die manier kan de overnemende partij verder met de diensten of productie van het bedrijf en hierdoor meteen de klanten, medewerkers, inventaris en vermogen in bezit hebben in ruil voor -in veel gevallen- een geldbedrag. Een bedrijf kan ook worden overgenomen door een ander persoon waarbij de huidige eigenaar de eigenaar blijft en de overnemende partij de koopsom in meerdere termijnen aflost. Zodra het is afbetaald wordt de overnemende partij officieel eigenaar. Gerelateerde links: arbeidsrecht Utrecht