Geen categorie

3 Interieureigenschappen die de productiviteit beïnvloeden

1. Natuurlijk licht

Voor kwalitatief ondernemen hebben mensen blootstelling aan natuurlijk licht nodig om hun stemming te reguleren, om geluksgevoelens te ervaren en om goed te kunnen slapen. Een studie uit 2014, genaamd ‘Impact van blootstelling aan het daglicht op de werkplek op de slaap, de fysieke activiteit en de kwaliteit van het leven’, heeft dat onomstotelijk aangetoond:

  • Werknemers die niet tot weinig blootgesteld waren aan natuurlijk licht sliepen gemiddeld 46 minuten minder dan werknemers die wel blootgesteld waren.
  • Werknemers zonder blootstelling aan natuurlijk licht hadden slechtere resultaten op het gebied van de kwaliteit van de slaap, de efficiëntie van de slaap, de verstoring van de slaap en de disfunctie overdag.

Dus de de volgende keer dat je niet vooruit raakt tijdens het werk, zoek dan een natuurlijk verlichte ruimte om inspiratie op te doen.

2. Menselijke interactie aanmoedigen

Mensen zijn van nature sociaal. Als we zinvolle en waardevolle interacties hebben, voelen we ons gelukkig, slapen we beter, krijgen we meer gedaan. Ruimtes die zijn ontworpen om interacties te stimuleren zijn ook ruimtes die de productiviteit en zakelijk netwerken stimuleren. Wat voor soort functies moedigen interacties aan? Denk aan strategisch geplaatste koffiemachines, slim geplaatste trappen en centrale badkamers.

Telenor, een Noors telecommunicatiebedrijf, zag de omzet in het kwartaal met 20% stijgen nadat ze hun strategie voor de plaatsing van koffiemachines hadden gewijzigd. Ze verving de oude koffiemachines door betere, maar minder machines. Nu is er 1 koffiemachine voor 120 werknemers in plaats van 1 voor 6, waardoor werknemers die anders niet met elkaar in contact komen, gedwongen worden om zich te engageren. Telenor zag door de verbeterde interactievaardigheden ook een vooruitgang in het zakelijk netwerken van zijn werknemers.

3. Kunst en beschrijving

Ondanks wat je al jaren te horen krijgt, is een afleiding op het werk eigenlijk niet slecht, zeker niet als je wordt afgeleid door kunst. In feite is het juist het tegenovergestelde; kunst en decor in een werkruimte kunnen de productiviteit verhogen en voor kwalitatief ondernemen zorgen. Door positieve emoties op te wekken, ideeën te stimuleren en werknemers iets te geven wat ze visueel aantrekkelijk vinden om naar te kijken terwijl ze werken, kan kunst een enorm verschil maken in de tevredenheid, het welzijn en de productiviteit van werknemers.